Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká republika

 Česká republika se v lednu 1993, po rozdělení Československa na dvě části, stala nezávislým státem. Před 2. světovou válkou bylo Československo jednou z deseti průmyslově nejvyspělejších zemí světa a jedinou středoevropskou zemí, která si udržela demokracii až do roku 1938.

Praha, hlavní město České republiky, je starší než 1 000 let a pyšní se bohatou historickou architekturou různých slohů. Z tohoto důvodu je toto město vyhledávanou lokalitou pro mnoho zahraničních filmových tvůrců.

Nejvýznamnějším hospodářským odvětvím je stále průmyslová výroba, zejména výroba automobilů, obráběcích nástrojů a strojírenských výrobků. Na Moravě má významný podíl železářství a ocelářství. K hlavním pěstovaným plodinám patří kukuřice, cukrová řepa, brambory, pšenice, ječmen a žito.

Zhruba 95 % území pokrývají kopce a pohoří, díky čemuž jsou zde ideální podmínky pro lyžování, jízdu na horských kolech a turistiku. V českých lesích žijí divočáci a lišky.

V České republice se vyrábí světoznámé pivo. V zahraničí je patrně nejpopulárnější pivo plzeňské (Pilsner). Na jižní Moravě a na některých místech v Čechách se pěstuje víno. Díky rekordním 900 přírodním minerálním pramenů, které se na území české republiky nacházejí, se zde vyrábí velké množství minerálních vod. Součástí tradičních jídel jsou často knedlíky, které se připravují z brambor nebo z mouky.

Z umělců se v zahraničí proslavili secesní malíř Alfons Mucha, skladatelé Antonín Dvořák a Bedřich Smetana, maratónec Emil Zátopek a spisovatelé Franz Kafka a Milan Kundera.